Gameboy Advance SP IPS upgrade

28. 8. 2021

V dnešním článku vdechnu život Gameboyi Advance SP, který jsem nedávno pořídil: Nové úlovky #1. Konzoli jsem získal zdarma k většímu nákupu konzolí, buhužel byla na 2 kusy. Z předešlých buildů mám zachovaný originální náhradní kryt, takže se nemusím bát o kvalitu plastu, která je u krytů z Číny často špatná. Displej je však zničený, proto ho vyměním za mnohem lepší laminovaný IPS v2 displej.

Co budu potřebovat

Vyzkoušení funkčnosti

Nejdřív všechno popořadě. Než začnu cokoliv objednávat, potřebuji zjistit, zda je základní deska funkční a v pořádku. Při vložení nabité baterie a zapnutí se nic nestalo. Protože je ribbon kabel od displeje přetržený a konec konektoru je zapojený v základní desce, je potřeba se k ní dostat a konektor odpojit.

Rozebrání konzole

Nejprve jsem použil menší křížový šroubovák na uvolnění šroubku od krytky baterie. Ta byla v tomto případě originální, tedy slabá a pomalu se nafukující. Po jejím vyjmutí z konzole je dobré zkontrolovat čtvercovou nálepku, která je indikátorem, zda konzole byla vystavena vlhkosti. Pokud je bílá s červenými tečkami, pak se vlhkost do konzole nedostala. V opačném případě by byla nálepka celá zrůžovělá a věděl bych tak, že se do konzole vlhkost dostala, což by mohlo znamenat problém se základní deskou. V tomto případě však nálepka nebyla nijak narůžovělá a tak jsem měl naději, že základní deska bude v pořádku. Pro uvolnění zadního krytu je vyžadován tri wing šroubovák, který lze najít ve větších bitových sadách, případně ho i přidávají k novým aftermarket krytům z Číny. S tím odšroubuji celkem 6 šroubků na zadní straně Gameboye, které nejsou všechny stejně dlouhé, takže si zapamatuji, kam která velikost patří.

Když jsou šroubky venku, mohu opatrně odendat zadní část krytu. Při odendání se uvolní i plastový switch od zapínání, který si dám na stranu. Aktuálně jsem se dostal k základní desce. Ta je přidělaná třemi křížovými šroubky. Když je mám uvolněné, je dobré zkontrolovat další čtvercovou nálepku, zda se ani k základní desce nedostala vlhkost. Jak je vidět na obrázku, tak nálepka v levém dolním rohu má jasně bílou barvu s červenými tečkami, což je dobré znamení.

Pokud mám základní desku uvolněnou, je možně ji trochu odklopit od zbytku krytu. Zpod krytu by měly vypadnout tlačítka, gumové podložky a repráček, které si dám stranou. V mém případě měla konzole ribbon kabel od displeje přetržený. Pokud však rozebíráte konzoli, která má ribbon kabel od displeje neporušený, je potřeba upatrně uvolnit zámeček, do kterého jsou kontakty ribbon kabelu zastrčené (viz. fotka). Zámeček je možné uvolnit tak, že se postranní hnědé pacičky posunou směrem k hornímu okraji desky. Ze zkušenosti je dobré povysunout nejdřív jednu stranu, pak povysunout druhou stranu a následně znovu povysounout první stranu a znovu druhou stranu. Ribbon kabel pak je pak možné vytáhnout směrem nahoru. Tím je základní deska odpojená a mohu si ji dát stranou. Pro kompletní rozebrání těla je potřeba ještě uvolnit křížový šroubek na vnitní straně krytu. Tím se uvolní kryt od stočeného ribbon kabelu v kloubní části.

Dále se pustím do rozebírání displeje, který je u kompletní konzole přidělaný ke spodní části krytu kloubama. Nejdřív je potřeba opatrně vyjmout gumové ucpávky, které zakrývají triwing šroubky držící obě strany displeje u sebe. Nejlépe se mi zatím osvědčilo použít párátko, které způsobuje nejméně škod. Je možné použít i jehlu nebo jiný ostrý nástroj, ale ve většině případů jsem gumové ucpávky zdeformoval. Případně je dobré mít náhradní ucpávky. V tomto případě se mi je povedlo vyjmout bez poškození, a proto je využiji i při zpětném sestavení. Po následném uvolnění 5 šroubků je možné opatrně odejmout zadní část displeje. Pokud pracujete na kompletní konzoli (ne na 2 částich jako já), uvolníte si tak přístup ke druhému kloubu. Displej jde také vyjmout, ale je potřeba opatrně protáhnout ribbon kabel škvírou, kterou byl protažen k základní desce. Oba klouby je pak možné uvolnit zatlačením plochým nástrojem, nejlépe plastovým, případně šroubovákem, ale je třeba dát pozor na deformaci plastových zarážek, či plastového očka od rámečku displeje.
V mém případě však byl plastový rámeček na několika částech prasklý, takže mi zbyla pouze jedna část krytu displeje.

Aktuálně je tedy Gameboy kompletně rozebraný. Teď je vhodná doba na očištění základní desky. Využiji na to čistič kontaktů, který si nastříkám na zubní kartáček určený k tomuto čištění. Zaměřím se na kontakty od tlačítek, shoulder tlačítka a switche od zapínání a hlasitosti. Gumové podložky budu používat originální, proto je očistim navlhčenou vatovou tyčinkou a hned je usuším, aby nenasákly vlhkost. Plastové součástky jako jsou tlačítka a kryt vydrbu kartáčem pod vlažnou vodou.

Přizpůsobení rámečku pro IPS displej

Jelikož je nový IPS displej o kousek delší než ten původní, je potřeba z originálního krytu odříznout jednu ze stěn. Na obrázku jsem červenou čarou naznačil část, kterou je potřeba odříznout. Pro tento úkon je možné využít různé nástroje jako jsou štípačky nebo skalpel. Já si práci usnadnil kotoučovou pilkou, železným bodcem a vše zarovnal do hladka pilníkem.

Instalace displeje

Připravím si IPS displej a ribbon kabel. Zarovnám si je tak, aby mi konektory do sebe zapadaly. Následně si je chytím mezi palec a ukazováček a zacvaknu je do sebe. U toho si dávám pozor, abych netlačil na displej, jinak bych ho mohl poškodit. V tento moment je dobrá možnost vyzkoušet, zda je displej funkční a v pořádku. Je však potřeba připojit displej k základní desce a také baterii. Po úspěšném vyzkoušení si ustříhnu kousek oboustranné lepenky a připevním chip k zadní část displeje. Připravím si zadní část rámečku displeje a vložím do ní polystyrenovou výstelku, kterou jsem obdržel k displeji. Ribbon kabel jednou opatrně stočím a přiložím zadní část rámečku, kterou po stranách zaklapnu. Následně zašroubuji 5 triwing šroubků.

Po sestavení displeje provléknu ribbon kabel mezerou v horní části těla Gameboye. Zarovnám si displej do otevřené polohy a zamáčknu klouby po stranách.
Abych mohl jas displeje ovládát skrze tlačítko na Gameboyi, osadím si pomocí pájky kontakt na konci ribbon kabelu.

Osazení základní desky

Pro ovládání displeje skrze tlačítko je potřeba osadit pin Q12B na základní desce Gameboye. Pokud pin neosadíte, displej bude svítít pernamentně na maximální úroveň, bez možnosti změny. Po osazení pinu si připravím krátký drátek, který přišel k displeji a zapojím ribbon kabel od displeje do zámečku na základní desce. Po správném zapojení a uzamčení obou stran zámečku připájim drátek na osazené piny.

Zpětné sestavení

Vypnu pájku, už ji nebudu potřeboval. Teď už zbývá jen Gameboy zpětně sestavit. Vložím tlačítka a zajistím je podložkami, dále vložím kruhový filtr a za něj repráček. Poté zajistím část, která zakrývá přístup ke kloubu křížovým šroubkem. Základní desku opatrně zpětně zajistím 3 křížovými šroubky. Vložím shoulder tlačítka do zadní části těla krytu, zarovnám switch od zapínání a poté opatrně přiložím obě části krytu k sobě a zajistím je 5 triwing šroubky. Na ty si dám pozor, abych je nepřetáhl, plast je po těch letech křehčí. Poté vložim baterii a zajistím ji zadní krytkou. Nakonec pomocí gumových záslepek ucpu díry od šroubků v displeji.

Výsledek

V porovnání s originálním ags001 displejem je rozdíl obrovský. IPS displej naprosto září, barvy jsou velmi syté a pohyb na displeji nezanechává ghosting. Jelikož displej došel již hotový, nemusím řešit prach pod sklíčkem nebo centrovaní obrazu.