Čištění Playstationu 1

4. 6. 2021

Jak můžete vědět z příspěvku Bleší trhy #1, nedávno jsem zakoupil špinavou konzoli Playstation 1 (SCPH-5502) se dvěma ovladači. Konzole měla dále problém se zavíráním víka, což bývá poměrně časté a dá se to jednoduše napravit. I ovladače mají už svou dobu slávy za sebou, teď jsou zaprášené a thumbsticky u dualshocku začínají ztrácet svojí pružnost a jsou slizké. To je tím, že se z gumy postupem času uvolňuje změkčovadlo a zanechává po sobě lepkavou hmotu.

Rozebrání konzole SCPH-5502

Před rozebráním párkrát zmáčknu „nasucho“ tlačítko start. To jen proto, aby se z trafa vybila energie, která tam mohla případně zůstat od posledního odpojení. Otočím si Playstation vzhůru nohama a začnu postupně uvolňovat 6 křížových šroubků, které jsou umístěny na okrajích konzole. Uvolňuji je opatrně, jsou utažené přes 20 let a často dělají praskavé zvuky.

Šroubky si dám na stranu, otočím konzoli zpátky a vysunu vrchní část směrem nahoru. Jakmile se dostanu pod vrchní část, opatrně odpojím ribbon kabel a menší kabílek od mechaniky, kterou následně opatrně vyjmu ven. Dále odpojím kabílek, který propojuje trafo se základní deskou. Následně odpojím poslední zbývající ribbon kabel od komponentu pro vnitřní vstup ovladačů a paměťových karet. Pokud mám vše odpojené, mohu začít uvolňovat šroubky, čímž se dostanu až k základní desce. Tu lze po uvolnění dalších šroubků vyndat, stejně tak jako trafo a plech, který základní desku chrání.

Jedním z částých problémů u starých Playstationů je to, že se jim přestane dovírat víko, což je způsobeno tím, že se plastová západka nevrací na své místo. Jelikož budu čistit kompletně celou konzoli, odšroubuji všechny šroubky v horní části plastového těla, a následně vymáčknu ven všechna tlačítka. Jedna z věcí, která mě zaujala, bylo datum kontroly 18.11.1997, které jsem našel na vnitřku horní části plastového těla konzole.

Aktuálně mám tedy kompletně rozebranou konzoli. Rozdělím si na stranu všechny celoplastové součástky a elektronické součástky. Celoplastové součástky očistím pomocí kartáče a vlažné vody s jarem. Na elektronické součástky si připravím kartáček, který běžně používám na čistění elektroniky. Trochu ho navlhčím čističem kontaktů a opatrně s ním očístím základní desku, trafo, mechaniku (kromě laserové čočky) a kontakty pro vstupy ovladačů a paměťových karet. Na samotnou laserovou čočku si lehce namokřím vatovou tyčinku antistatickým čističem, a velmi jemnými krouživými pohyby ji očistím.

Oprava tlačítka eject

Jelikož mi kryt ještě schne, vrhnu se zatím na opravu tlačítka, kvůli kterému se víko správně nedovírá. Vezmu si obyčejný pilník na nehty a dvakrát lehce přejedu šikmou trubkovitou zadní část eject tlačítka. Jestli to pomohlo, zjistím až když mechaniku na otevírání znovu sestavím. Pokud to nepomohlo (což by mělo), použiji znovu pilník.

Když jsou plastové části kompletně suché (pozor na vnitřní záhyby, kde by se mohla voda zadržovat), je na čase Playstation znovu sestavit ve stejném pořádí. Pozor si dávám na správné pořadí šroubků, ať mi žádný nezůstane.

Nalezený chip

Při vyjmutí základní desky mi dělalo problém oddělit ji od spodní části plechu, který ji chrání. Důvodem byla lepící hmota, kterou někdo zadělal modchip na zadní straně desky. Po úspěšném odlepení zadního plechového krytu se mi naskytl pohled na velmi amatérsky provedený mód, který byl navíc nefunkční. Jelikož modchip při otestování nefungoval, musel jsem se kouknout na správné zapojení. Podle návodu jsem se dopátral toho, že někdo již tento způsob na mé desce zkoušel, ale gate pin se nejspíš celý utrhl, a tak někdo kabel přepájel na jiný pin(?). Ať už se téhle desce stalo cokoliv, rozhodl jsem se čip odpájet a odlepit, což se nakonec úspěšně povedlo.

Rozebrání původního ovladače

Konzole je vyčištěna a sestavena, jdu se tedy vrhnout na ty špinavé ovladače. Začnu původním ovladačem bez vibrací a joysticků. Otočím si ho obráceně a uvolním 8 křížových šroubků. Následně by měla jít horní a dolní část ovladače oddělit. Uvniř je potřeba ještě odšroubovat 2 šroubky od zadních trigger tlačítek. Vše je následně možné rozebrat na jednotlivé kousky. Plastové části vydrbu stejně jako konzoli a nechám vše kompletně vyschnout. Gumové podložky vyčistím navlhčenými vatovými tyčinkami, a následně je ihned utřu, aby se voda nezačala vsakovat. Poté si navlhčím další vatové tyčinky čističem kontaktů a vyčistím piny na základní desce od nečistot. Většinou z nich jde dolů černá vrstva gumy, která se tam časem vytvořila opotřebením. Po vyčištění vše znovu složím dohromady a kabel ještě očistím navlhčenou utěrkou. Konektor zvenku také očistím utěrkou a kontakty uvnitř očistím kartáčkem navlhčeným čističem kontaktů.

Rozebrání dualshock ovladače

Na řadě je další ovladač, tentokrát je to verze dualshock pro Playstation One (slim). Na zadní straně odšroubuji šroubky a opatrně oddělím horní část od spodní. Uvnitř mi zbývá ještě odšroubovat jeden šroubek, který drží základní desku na místě. Při vyndavání základní desky si dávám velký pozor, jelikož je tento model bez jakékoliv podpory pro vibrační motůrky. Ty tak visí jen na přivodních kabelech, což je dost nepraktické. Doporučuji to mít tedy stále položené, případně odpájet a později zase připájet. Pro vytažení zadních tlačítek L2 a R2 je potřeba je zamáčknout dovnitř krytu. Pozor si dávám také na kontaktní vrstvu, která bývá u těcho starých ovladačů často problémová. Kloubočky od joysticků je možné vyjmout jednoduchým vysunutím nahoru. Tyhle už bohužel začínají pouštět změkčovadlo a jsou potrhané, proto je prozatím vyměním za neoriginální nové klouboučky, které mám jen v černé barvě, nicméně to je lepší, než přilepené palce při hraní. Aktuálně mám tedy ovladač rozebraný, proto si znovu rozdělím součástky. Celoplastové části umyju, gumové očistím a usuším, kontakty na vrstvě vyčistím pomocí čističe kontaktů. Vše následně zase složím a očistím kabel s konektorem jako u původního ovladače.

Po sestavení je potřeba vše vyzkoušet, a to i funkčnost zadních tlačítek ovladačů a přesnost joysticků. Tentokrát to dopadlo všechno dobře a vše je funkční. Nákup za 200 korun se mi vyplatil, a z nechutného Playstationu se vyklubal docela slušně zachovaný model s funkčními ovladači a jednou lehce poškrábanou hrou, která funguje. Brzo přidám i fotky po vyčištění 🙂

Rozebrání konzole SCPH-9002

Na bleších trzích jsem levně odkoupil poslední Evropskou verzi Playstationu – SCPH-9002. Po vyzkoušení byla konzole funkční, nicméně tlačítko eject se vůbec nevracelo nahoru, a tak se nedaly zavřít dvířka (je to vážně častý problém). Rozebrání konzole je velmi podobné, není potřeba dalších návodů. I v tomto případě jsem narazil na modchip, který byl však tentokrát funkční. Konzoli jsem kompletně rozebral, vyčistil a přelepil pásku na modchipu. Eject tlačítko jsem dvakrát přejel pilníkem po šikmé straně a vše zpátky sestavil.