Svatý grál Master Systému:
Les Schtroumpfs Autour Du Monde

19. 4. 2024

V historii herního průmyslu existuje několik záhad. Jednou z nich je i pokračování francouzské dětské hry o Šmoulích, která nese oficiální název Les Schtroumpfs Autour Du Monde, v překladu The Smurfs: Travel the World nebo neoficiálně také jako The Smurfs 2. Jedná se o pokračování šmoulí skákačky, která byla vydána na herní platformy Master System, Mega Drive, Game Gear a Gameboy v roce 1996. Existuje však fáma, že vydání této hry na konzoli Master System mělo být na začátku výroby zrušeno a k jejímu exportu tedy nemělo vůbec dojít.

Faktem ale je, že v roce 1996 francouzský dealer cestoval přes Itálii, Německo a Českou republiku s nákladem několika tisíc kusů této hry (nejspíše jediná várka) a snažil se je levně prodat (v přepočtu za cca 20 Kč/kus). Vzhledem k tomu, že ji už větší obchodní řetězce nechtěly prodávat, rozprodala se hra u menších živnostníků s prodejem elektroniky. Žádná zmínka o této hře se neobjevila ani v herních časopisech, a tak hra na několik let upadla v zapomnění.

V roce 2000 byl finský sběratel Mikko Heinonen na prázdninách v Praze. Při návštěvě jedné z prodejen elektroniky ho tato hra zaujala. Vzhledem k tomu, že kompletní nová hra v té době stála 15 korun (ano, čtete správně), koupil si rovnou dvě, jednu aby si ji nechal a druhou na pozdější výměnu. Při cestě zpět do Finska se o hře snažil zjistit nějaké informace a jelikož nic nenašel, obrátil se na internetové fórum.

Mikkovi se od sběratelů dostalo velkého zájmu, a tak požádal svoji snoubenku, pracující v Praze, aby se podívala po obchodech a koupila všechny pokračování Šmoulů na Master System, které najde. Podařilo se jí nalézt okolo 5-8 her, které Mikko následně prodal mezi sběrateli. Na konci roku 2000 byl Mikkův bratr na dovolené v Česku a během této návštěvy dostal za úkol odkoupit další kusy. Mikkův bratr byl ve hledání úspěšnější a podařilo se mu nalézt dalších 20 her. Koupil však jen 10, protože ostatní byly ve špatném stavu.

Naposledy, kdy se Mikko po této hře díval v Praze, bylo na konci roku 2002. Bohužel se mu však nepodařilo již žádné najít. Tyto informace zveřejnil v roce 2004 na SMSPower fóru ohledně spekulací, kolik kusů je ještě možné najít.

O hře se dozvěděli i lokální sběratelé a začali ji vyhledávat a skupovat. Vzhledem k tomu, že o hru původně nebyl zájem, končily často zásoby v obchodech Levné knihy, kde je sběratelé vykupovali za 10 korun kus. Některé obchody hru měly na prodejně až do roku 2007. Hra se objevila také na pultech u prodejců v Itálii a Německu, ale nejvíce kusů bylo rozprodáno právě u nás v Čechách. Jedním z takových obchodů, kde jste hru mohli pořídit, byl obchod T.Rex Electronics vedený panem Václavem Kotalíkem – doporučuji si přečíst rozhovor.

Uteklo mnoho let a pokračování Šmoulů se stále drží na nejvyšších příčkách nejraritnějších PAL Master System her. Rozhodně se nejedná o skvělý titul, spíše naopak. Hra má však svůj vlastní příběh, který z ní dělá unikát na poličce. Jsem rád, že se mi ji podařilo v roce 2024 sehnat na českém e-shopu Gamehole.cz za 3 tisíce korun (bez manuálu a plakátu). 

FUNFACT:

Poslední hra na Master System vydaná v Americe je Sonic the Hedgehog. Ano – ten Sonic the Hedgehog, který se stal neprodávanější hrou na Master System vůbec (celkem 6 milionů prodaných kusů). V pozdějších konzolových revizích byl Sonic nebo Alexx the Kid jako vestavěná hra. V Americe bohužel neměl Master System tou dobou již úspěch, proto je Sonic druhý v žebříčku nejdražších CIB her na americký Master System.