LIPO baterie pro GBA SP

7. 1. 2022

Už delší dobu jsem začal pozorovat problémy s kapacitou baterie při hraní mého Gameboye Advance SP s IPS displejem. Originální baterie se začínají po 20 letech nafukovat a jejich kapacita již nedosahuje původních 600mAh. Před třemi roky jsem si zakoupil neoriginální náhradní baterii z Číny, která zezačátku vydržela dost, ale po 3 letech již neudrží Gameboy zapnutý déle než 10 minut.

Na internetu jsem se dočetl o destičce zvané Makho mod. Na tuto destičku se připájí LIPO baterie, kterou lze následně používat namísto té původní. Pořizovací cena destičky je však 15 dollarů + poštovné z Ameriky, což je docela velká pořizovací cena, a to je potřeba ještě koupit LIPO článek. V dalším článku jsem se zas dočetl, že je možné rozebrat originální baterii a využít rámeček s kontakty, na který lze připájet LIPO baterii, stejně jako u Makho modu. Na příspěvěk byla i odpověď od člena Admiral_Butter_Crust, že je tato operace možná udělat i s neoriginální baterií z Číny.

Jelikož se mi tu povaluje vícero nafukujících a nefunkčních baterií, rozhodl jsem se koupit rovnou 10 LIPO článků a vyzkoušet tyto návody na výrobu custom baterie, která by mi dokázala prodloužit hraní na několik hodin.

Co si připravím

LIPO články jsem zakoupil na Ebayi, kde jsem našel velmi výhodnou nabídku za 10 kusů (samozřejmě jsem koukal i na hodnocení a recenze). Jedna baterie vyšla s poštovným na 48 Kč a balíček dorazil do měsíce.

Jak jsem postupoval

Začal jsem rozbalováním bateriových článků. Samolepku stačilo jednoduše začít sloupávat, až nakonec jsem ji v jednom kuse sundal dolu. Pod ní jsem našel kovový bateriový článek vložený do plastového rámečku. Článek jsem opatrně ze spodní části vymáčnul ven z rámečku.

U originální baterie je deska s kontakty v horní části rámečku zajištěna černými plastovými destičkami. Ty se mohou jednoduše při vyndavání zlomit. Proto jsem se snažil přidržovat kontakty na místě, zatímco jsem odpojil baterii. Tu odpojím tak, že jednoduše odtrhnu plíšky od obou stran baterie. U neoriginální baterie je deska s kontakty nezajištěná a tak jí je možné vyndat z rámečku.

U nových bateriových článků zkrátím drátky na potřebnou vzdálenost kolem 2 centimetrů, konce oholím a pomocí pájky na ně nanesu trochu cínu. Ten nanesu také na konce desky s kontakty. Srovnám si správně plusy a mínusy a pak drátky připájím. Napojené drátky pak přelepím kaptonovou páskou.

V případě neoriginální baterie zastrčím nejprve kontakty do rámečku, a pokud je mám správně umístěné, zastrčím i článek ze spodní strany. U originální baterie jsem desku s kontakty nevyndaval, proto stačí jen článek zastrčit do rámečku. Aby mi článek z rámečku už nevypadl, zajistím ho jednou vrstvou kaptonové nebo obyčejné pásky.

A mám hotovo. Teď už stačí jen baterie vyzkoušet v Gameboyi, zda se spustí a zda ji bude možné nabít. Zkouška dopadla v pořádku, takže jsem nechal baterii nabít a následně jsem ji zkusil hraním vybít. Vydržela přes 5 hodin hraní, což s IPS displejem není vůbec špatné.