Jak rozpoznat (ne)originální Gameboy cartridge

30. 1. 2024

Fake, reprodukce, neoriginál, kopie – existuje mnoho výrazů, kterými se označují cartridge do konzolí Gameboy, jež nesplňují tzv. ‚Seal of Quality‘. Toto označení zaručuje, že jste si zakoupili kvalitní produkt od Nintenda, a že bude fungovat bez problémů (alespoň podle Nintenda by to tak mělo být). 

Neoriginální cartridge nejsou na trhu žádnou novinkou. Z Číny se vyváží už velmi dlouho, takže není vyloučeno, že jste jako dítě takovou hru vlastnili, aniž byste o tom věděli. S postupem času se však začaly vyrábět lepší a pro laika nerozpoznatelné napodobeniny, které s narůstajícím zájmem o retro hry zaplavily online nákupní portály po celém světě.

V tomto článku se budu věnovat tématu, proč se neoriginální hry kupují, jejich rozdíly oproti originálům a jak rozpoznat originál od neoriginálu.

rychlé odkazy:
DMG cartridge
Color cartridge
Advance cartridge

FAQ:

Proč se neoriginální hry kupují?

Jsou dva hlavní důvody, proč si chce hráč záměrně pořídit neoriginální cartridge. Prvním je vysoká pořizovací cena některých raritních titulů, které mohou dosahovat i desetitisíců korun. Druhým důvodem je touha zahrát si hry, které nikdy nevyšly oficiálně na cartridge, například japonské hry s anglickými překlady, fanouškovské rom hacky nebo nevydané prototypy her. Přesto by si člověk měl být vědom, že koupí takového produktu z Číny podporuje nelegální pirátství a výrobu nekvalitních produktů. Kde bude poptávka, tam vždy bude nabídka.

Jsou znatelné rozdíly přímo ve hře?

Rozdíly ve hře mohou, ale také nemusí být patrné. Na neoriginálních cartridgích, které se snaží napodobit ty originální, bývá většinou ROM soubor dumpnutý (vytažený) z originální cartridge. Hra na první pohled může vypadat naprosto totožně, ale můžete narazit na různé grafické ‚glitche‘, neboli anomálie. Ty jsou nejčastěji způsobené nízkou kvalitou součástek použitých při výrobě neoriginálních cartridgí.

Jedním z velmi častých nedostatků u neoriginálních her je absence hodin reálného času (RTC). Tuto funkci využívaly některé pozdější verze Pokémon her (Silver, Gold, Crystal), které jsou zároveň nejčastěji reprodukovány. I když nepřítomnost této funkce nebrání v samotném hraní hry, znemožňuje využití časově závislých funkcí ve hře.

Ukládají neoriginální hry?

Při nákupu neoriginálních cartridge je třeba počítat s tím, že jejich funkčnost je do jisté míry náhodná. Osobně bych to přirovnal k šanci, jako když si koupíte los za 100 Kč. Někdy vyhrajete více, jindy méně a občas vůbec nic. Podobně je to i s těmito hrami: Někdy fungují a ukládají roky, jindy fungují, ale časem přestanou ukládat, a někdy nefungují vůbec.

Mohou neoriginální hry poškodit konzoli?

Bohužel, i to se může stát. Pokud je cartridge špatně vyrobená nebo vážně poškozená (koroze, zkrat, studený spoj), může konzoli poškodit. V takovém případě nejčastěji dojde k poškození pojistky na základní desce, kterou je poté nutné vyměnit, aby Gameboy opět fungoval. Člověk by měl tedy vždy zvážit, co do své konzole strká.

Existují i legální alternativy?

Ano, existují výrobci, kteří se zaměřují na licencovanou reprodukci her:

Osobně jsem si například v roce 2023 objednal hru Trip World v kompletním balení za přibližně 1 500 Kč. Původní otevřené evropské balení hry z roku 1993 má proti tomu hodnotu přes 30 000 Kč. Možná se pro laika může zdát i těch 1 500 Kč jako vysoká cena, ale pro sběratele, který touží po licencované hře, je to skvělá možnost, jak získat hru a neutratit měsíční plat. Je také dobré zmínit, že licencované reprodukce mají sběratelskou hodnotu, což je činí potenciální investicí. U nelicencovaných her tomu tak není.

Samozřejmě existují i nelegální alternativy, jako jsou flashcartridge, na kterých lze hry spouštět přes micro SD karty nebo je přímo zapisovat na přepisovatelnou flash paměť cartridge. Tomuto tématu se budu věnovat v jiném článku.

DMG cartridge

Cartridge pro původní Gameboy DMG (1989) a Pocket (1992) byly šedé. S příchodem Gameboy Coloru se začaly vyrábět hry s možností využívání barevných palet, které Color nabízel. Takové cartridge se vyráběly v různých nepruhledných barvách, nejčastěji černé. Nejaponské verze titulů Pokémon měly barvy odpovídající jejich názvům (Yellow, Red, Blue, Silver, Gold) a existuje i několik výjimek, jako je například Donkey Kong Land. Pro otevření cartridge je zapotřebý speciální šroubovák nebo bit se závitem Gamebit 3.8mm.

Základní deska - 100% ověření

Pokud máte hru a šroubovák u sebe, nejspolehlivější metodou ověření je otevření cartridge a prohlédnutí základní desky. Jen tak si můžete s jistotou ověřit, co je skutečně uvnitř. Ostatní metody mohou být nepřesné, neboť někdo mohl základní desku vyměnit za neoriginální. Pro otevření cartridge je potřeba uvolnit šroubek na zadní straně, poté stačí přední část posunout směrem dolů a oddělit ji od zadní části.

Na základní desce by měl vždy být někde nápis Nintendo. Dále by se na desce měly nacházet chipy. Takřka každá neoriginální deska má místo chipu tzv. ‚glob-top‘, což je levný integrovaný obvod zalitý epoxidem. Existují však výjimky, kdy Nintendo chtělo ušetřit, a například u pozdějších verzí her Tetris nebo Dr. Mario se použil právě tento zalitý integrovaný obvod, aby se snížily výrobní náklady. Pokud vaše hra není jednou z těchto dvou a má integrovaný obvod zalitý epoxidem, jedná se o neoriginální desku.

Vyražené sériové označení - platí pro všechny Gameboy hry

Jedním z dobrých indikátorů, zda jsou cartridge originální, je vyražené sériové označení na pravé části samolepky. Vyražené znaky jsou nejlépe viditelné v odrazu přímého světla. Důležité je, že toto označení není na samotné cartridge, ale je vyraženo na samolepce. Pokud cartridge postrádá samolepku, nebo je její pravá strana utržená, nebude možné vyražené označení vidět. Osobně jsem se nikdy nesetkal s neoriginální cartridge, která by měla toto označení vyražené na samolepce, ale je vždy dobré mít na paměti, že originální kryt cartridge ještě nemusí zaručovat originální desku uvnitř. Přesto je to rychlá a jednoduchá metoda, ke které stačí cartridge vidět ze správného úhlu, což je užitečné i při nakupování z inzerátů. Pokud sériové označení není na první pohled vidět, můžete prodejce poprosit o nafocení hry pod jiným úhlem. Pokud má s tímto problém, doporučuji od takové nabídky ustoupit.

Barva, materiál a váha

Cartridge by měla mít odpovídající barvu; je běžné, že originální hry mají mírně zažloutlý odstín. Materiál, z něhož jsou originální cartridge vyrobeny, je kvalitní a na povrchu mírně hrubý, bez jakýchkoli přelitků. Cartridge by měla něco vážit, obzvlášť pokud se jedná o hru s baterií. Neoriginální cartridge jsou často vyrobeny z levného plastu a základní deska je bez chipů, proto bývají velmi lehké. Samozřejmě existují i padělky, které obsahují neoriginální chipy.

Pokémon Gold a Silver mají specificky třpytivou barvu s glitrama, nikdy nemají pouze jednobarevný odstín.

Nápis Nintendo Gameboy TM

Na přední horní části cartridge by měl být viditelně vyražený nápis ‚Nintendo Gameboy TM‘. Naproti tomu, neoriginální cartridge často nesou pouze vyražený nápis ‚GAME BOY‘, nebo jen ‚GAME‘. Nicméně, toto není absolutní pravidlo, neboť občas se setkávám i s neoriginálními kusy, které mají nápis kompletní. Při detailnějším zkoumání je však možné si všimnout, že písmo na neoriginálních cartridgích bývá obvykle trochu tenčí než u originálních. Pokud však nemáte k dispozici jinou cartridge pro přímé porovnání, může být rozlišení mezi originálem a napodobeninou na první pohled obtížné (například z fotografie).

Samolepka

Samolepka sama o sobě může dost napovědět. Originální samolepka je vždy správně oříznutá a má zaoblené okraje. Všechny detaily by měly být ostré a dobře čitelné; jakékoliv rozmazání nebo nepřesnosti v textu mohou naznačovat padělek. Na samolepce se také vždy nachází ‚Seal of Quality‘. U evropských verzí her je tento znak umístěn ve zlatém ozubeném kruhu, zatímco u amerických verzí ve zlatém ozubeném oválu. Písmo na těchto pečetích by mělo být vždy jasně čitelné. U nejaponských DMG a Color her jsou po stranách stříbrné pruhy, kdy na levém je vždy sériové označení hry. U originálních her běžně najdete kód ve formátu AAA-XXX(X)-YYY, kde ‚A‘ reprezentuje verzi Gameboye (DMG, CGB, AGB), ‚X‘ identifikační číslo hry a ‚Y‘ označuje region, pro který je hra lokalizována. V Evropě existují různá regionální vydání her, proto je doporučeno si na internetu ověřit správný obrázek na cartridge, jelikož americké, evropské a japonské verze často mají odlišný design. Dále je vhodné zkontrolovat dostupnost jazykových mutací pro dané sériové označení hry. Neoriginální cartridge jsou často z amerického regionu.

Spodní strana cartridge

Na spodní straně cartridge by měly být viditelné pouze kontaktní piny, bez jakýchkoliv nápisů nebo otvorů dovnitř cartridge.

Zadní strana cartridge

Na zadní straně cartridge by měl být šroubek umístěný v dolní části, nikoli v horní. Závit šroubku by měl být vždy typu Gamebit o průměru 3,8 mm. V horní části je vyražený nápis ‚MADE IN JAPAN‘ v prohloubeném obdélníku, následovaný nápisem ‚PAT. PEND.‘. Po obou stranách cartridge jsou svislé rýhy, každá o šířce 3 mm. U originálních cartridgí jsou tyto rýhy velmi mělké a přejetí nehtem je téměř neznatelné. Naproti tomu, u neoriginálních cartridgí bývají rýhy hlubší, a při přejetí nehtem můžete cítit zadrhávání o jejich okraje.

Color cartridge

Poznat originální Color cartridge je oproti ostatním verzím mnohem jednodušší. Většina totiž vyšla ve specificky průhledné tmavě zelené barvě. Díky tomu je možné vidět přímo na základní desku, což zjednodušuje identifikaci základní desky. Šroubek je u těchto cartridgí stejný, jako u DMG, tedy typu Gamebit o průměru 3,8 mm.

Základní deska - 100% ověření

Otevření Color cartridge je stejné, jako u DMG cartridgí.

Na originální základní desce Color jsou vždy použity chipy, nikdy neobsahují integrovaný obvod zalitý v epoxidu. Zároveň by na každé desce Color měl být viditelný zlatý nápis ‚Nintendo‘ na zadní straně, což je zřetelné skrze průhlednou cartridge. U některých her mohou být desky kratší, než je rozměr samotné cartridge. Knoflíková baterie je vždy připájená napevno, originál nikdy nemá vyměnitelný slot na baterie.

Vyražené sériové označení

Platí to stejné, jako u DMG cartridgí.

Barva a materiál

U Color her je barva cartridge velmi specifická. Až na několik výjimek jsou tyto cartridge tmavě zeleně-průhledné. Vzhledem k jejich průhlednosti můžete snadno vidět jejich obsah. Cartridge by měly být vyrobeny z kvalitního plastu a bez přelitků.

Pokemon Crystal cartridge má specificky třpytivou modře-průhlednou barvu s glitrama, nikdy nemá pouze jednobarevný odstín.

Nápis Gameboy Color

Na přední horní části originální Color cartrige by měla být vypouklá obdélníková část, na které je jemně vygravírován nápis ‚Gameboy Color‘. Tento nápis není na první pohled příliš viditelný, ale je patrný při přejetí prstu.

Samolepka

Samolepka u Color cartridge má stejná pravidla jako DMG cartridge.

Spodní strana cartridge

Na spodní straně cartridge by měly být viditelné pouze kontaktní piny, bez jakýchkoliv nápisů nebo otvorů dovnitř cartridge.

Zadní strana cartridge

Na zadní straně cartridge by měl být šroubek umístěný v dolní části, nikoli v horní. Závit šroubku by měl být vždy typu Gamebit o průměru 3,8 mm. V horní části je v oválném rámečku vyražené logo ‚NINTENDO‘. Centimetr pod logem se nachází prohloubený obdélník, ve kterém jsou vylisované nápisy ‚MODEL NO. CGB-002‘, ‚PAT. PEND.‘ a ‚MADE IN JAPAN‘. Po obou stranách cartridge jsou svislé rýhy, každá o šířce 3 mm. U originálních cartridgí jsou tyto rýhy velmi mělké a přejetí nehtem je téměř neznatelné. Naproti tomu, u neoriginálních cartridgí bývají rýhy hlubší, a při přejetí nehtem můžete cítit zadrhávání o jejich okraje.

Advance cartridge

Cartridge pro Gameboy Advance hry mají nejběžněji tmavě šedou barvu a jsou poloviční velikosti oproti DMG a Color hrám. Pro otevření cartridge je potřeba speciální šroubovák s hrotem zvaný ‚tri-wing‘ tedy hrot do tvaru písmene Y.

Základní deska - 100% ověření

Stejně jaku u předešlých verzí, nejspolehlivější metodou ověření je otevření cartridge a prohlédnutí základní desky. Pro otevření cartridge je potřeba uvolnit tri-wing šroubek na zadní straně, poté stačí přední část posunout směrem dolů a oddělit ji od zadní části.

Na přední straně základní desky by měl být vždy viditelný bílý nápis ‚Nintendo‘ spolu se sériovým označením desky. V levém horním rohu se nachází zlatý čtvereček. Na zadní straně desky, na levé horní straně, se nachází čtyři zlaté obdélníčkové kontakty. Neoriginální deska má po celé zadní straně pouze zlaté tečky. Dále by se na originální desce měly nacházet chipy. Takřka každá neoriginální deska má místo chipu tzv. glob-top, což je levný integrovaný obvod zalitý epoxidem. Pokud má advance deska integrovaný obvod zalitý epoxidem, jedná se o neoriginální desku. Tento obvod je často skrytý pod knoflíkovou baterií. Nicméně existují i originální hry (nebo počáteční revize desek), které využívají baterie, a to buď pro ukládání hry (desky s SRAM pamětí) nebo pro udržení aktuálního času (s funkcí RTC). Je dobré zkontrolovat, zda daná hra baterii potřebuje, a případně zda už někdo s baterií manipuloval.

Pokémon Firered a Leafgreen mají FRAM paměti a baterii nemají.

Pokémon Ruby, Sapphire a Emerald mají RTC a baterii vždy mají. Hry fungují a ukládají i bez baterie.

Vyražené sériové označení

Platí to stejné, jako u DMG cartridgí.

Barva, materiál a váha

U her pro Advance je rozpoznání padělků podle barvy, materiálu a váhy velmi náročné, jelikož se padělky vyrábějí velmi důvěryhodně a bez přímého porovnání s originálem je těžké rozdíly rozpoznat. Proto doporučuji se zaměřit spíše na jiné charakteristické znaky.

Nápis GAME BOY ADVANCE

Na přední horní části cartridge by měl být viditelně vyražený nápis ‚GAME BOY ADVANCE‘. U originálních cartridgí je písmo širší a obrys písma není tolik vystouplý. Naopak padělky mají písmo užší a více vystouplé. Tento rozdíl je však lépe patrný, pokud máte k dispozici ověřenou originální cartridge pro porovnání.

Samolepka

Platí stejná pravidla jako u DMG cartridgí, s tím rozdílem, že samolepka na Advance cartridgích nemá postranní stříbrné pruhy. Sériové číslo hry je umístěno na samolepce, obvykle v pravém dolním rohu.

Spodní strana cartridge​

Na spodní straně Advance her jsou vidět krom kontaktních pinů také bílé nápisy. Jedním z nich je nápis Nintendo, který může být proveden buď pouze jako text, nebo i ve formě loga. Dále by na desce mělo být vidět sériové označení, začínající písmeny AGB. V některých případech je na desce uveden i rok výroby, umístěný před nápisem ‚Nintendo‘. Padělky se často snaží tyto nápisy napodobovat, což může být pro laiky zavádějící. Nicméně při detailnějším zkoumání lze na padělkách objevit rozdíly v písmu a další nesrovnalosti.

Zadní strana cartridge

Na zadní straně cartridge by měl být umístěný tri-wing šroubek na horním středu. Pod ním se nachází prohloubený obdélník, ve kterém je v reliéfu vyražené logo ‚Nintendo‘ v oválném rámečku. Pod logem se dále nachází nápisy ‚MODEL NO. AGB-002‘ a ‚PAT. PEND. MADE IN JAPAN‘. U neoriginálních cartridgí často chybí jeden z nápisů, nebo se v nich vyskytují gramatické chyby, jako například nesprávné logo ‚NIntondo‘. Nápisy také bývají u těchto padělků více vystouplejší.

Stejně jako u předchozích verzí her, i zde jsou na obou stranách cartridge svislé rýhy, každá o šířce 3 mm. U originálních cartridgí jsou tyto rýhy velmi mělké, a přejetí nehtem je téměř neznatelné. Naopak u neoriginálních cartridgí bývají rýhy hlubší, a při přejetí nehtem je patrné zadrhávání o jejich okraje.

U průhledných cartridgí je možné na zadní straně v levém horním rohu vidět čtyři zlaté obdélníčky. Nejčastěji padělanými hrami jsou právě Pokémon hry, které mají průhledné cartridge. Na rozdíl od originálních, neoriginální cartridge nemají vzadu čtyři zlaté obdélníčky, ale po celé zadní straně jsou viditelné zlaté tečky.

Závěr

Při nákupu her na internetu si kromě samotných her vždy ověřte i důvěryhodnost prodejce. Zjištění originality her je totiž jen prvním krokem k úspěšnému nákupu. Při osobním předání vždy doporučuji mít s sebou šroubovák. Někdy se stává, že i pro samotné prodávající je překvapením zjistit, že hra zakoupená ve Španělsku v roce 2005 za 150 eur, kterou hrál celý život, je ve skutečnosti jen čínskou kopií.

V případě nejistoty mi můžete zaslat detailní fotky cartridgí na email info@herniplaneta.cz.