Gameboy Color Retro Pixel 2.0

21. 7. 2021

Letošní začátek léta bude ve znamení upgradů, dnes se bude jednat o můj Gameboye Color. Již delší dobu jsem měl spadeno na nový IPS displej, a to konkrétně Retro Pixel, který je o 25% větší než originální displej. Už mě trochu omrzelo hrát všechny GBC hry na upgradovaném Gameboyi Advance SP s IPS displejem, jelikož je obraz vždy zmenšený, aby se na širokoúhlý displej vešel. Na začátku června 2021 se však na stránce FunnyPlaying objevila nová verze tohoto displeje. Tato verze má již zalaminované sklíčko s displejem, takže už člověk nemusí řešit centrování a prach, který se při instalaci může pod sklíčko dostat. Novinkou je u tohoto displeje barevné podsvícení loga, které je možné měnit. Pro ještě jednodušší instalaci začali vyrábět i custom kryty, do kterých se displej jednoduše zasune. Jak to však u neoriginálních krytů bývá, člověk si není jistý kvalitou plastu, takže se nechám překvapit.

Potřebné součástky vždy nakupuji na oficiálních stránkách funnyplaying.com. Objednávky nad 30 dolarů jsou s free shippingem, který je do 10 dnů. Nejedná se zde o reklamní spolupráci, vše je pouze můj osobní názor a zkušenost. Cenově vyjde displej s krytem na 61 dolarů, což je velmi přijatelná cena.

Rozebrání konzole

Jde se na věc. Otočím si GBC na „břicho“ abych zezadu odšrouboval 6 triwing šroubků. Následně je možné zadní část krytu odebrat. Dále je možné vyjmout switch od zapínání. Dostávám se k základní desce, na které uvolním 3 křížové šroubky. V horní části se nachází uchycený ribbon kabel. Pro jeho vyjmutí je potřeba uvolnit postranní zámky směrem nahoru. Kabel pak opatrně vysunu. Teď půjde již celá základní deska vyndat. Za ní se nachází gumové podložky s tlačítky.

Aktuálně mám tedy Gameboy rozebraný. Jelikož budu využívat custom kryt s custom tlačítky, jednoduše zabalím a schovám originální kryt s displejem a tlačítky, kdybych chtěl Gameboy zase vrátit do původního stavu.

Výměna repráčku

Můj upgrade začnu něčím jednoduchým, tedy výměnou repráčku. Starý repráček jednoduše odpájím ze spodní části desky a na jeho místo připájím nový. U toho dávám pozor, abych ho zapojil správně, tedy stejně jako ten původní. Zda byla instalace úspěšná mi prozradí následné zapnutí Gameboye. *TUDUU*

Osazení kontaktů

Jelikož mám už předehřátou pájku, osadím si cínem potřebné kontakty na ribbon kabelu a základní desce. U ribbon kabelu to jsou 4 piny: pro napájení, touch senzor, tlačítka Start a Select. Na základní desce se napájení displeje bere z pinu C u switche a pro tlačítka Start a Select máte více možností. Jelikož jsem nechtěl, aby byly zpod průhledného krytu vidět drátky, využil jsem piny na horní části desky (piny jsou i na spodní části).

Připájení drátků

Když mám potřebné kontakty osazené cínem, připojím ribbon kabel do zámečku na základní desce. Dám si pozor, abych ho správně zasunul a uzamknul po stranách. Po připojení si vezmu krátký drátek a spojím s ním pin PWR a pin C na switchi. V tuto chvíli mám možnost připojit displej a vyzkoušet, zda je funkční. Pokud funguje, mohu dále pokračovat v pájení delších drátků pro připojení tlačítek Start a Select (viz. foto). Ano, mohl jsem delší drátky trochu zkrátit, nicméně pod displejem je na ně dostatek místa. Dodatečně je dobré vzít kaptonovou pásku a přelepit s ní připájené drátky na základní desce.

Instalace displeje

Jelikož jsem si pořídil custom kryt dělaný přímo pro displej Retro Pixel 2.0, jeho instalace je naprosto jednoduchá. Nejprve nalepím černou nálepku na zadní stranu displeje, aby statická elektřina neponičila displej nebo ribbon kabel. Následně ze zadních stran opatrně sundám ochrannou vrstvu z 3M lepenky. Displej jednoduše zasunu do krytu směrem shora dolů. Ten by tam měl pěkně zapadnout a díky lepence i pevně držet. Dávám si pozor na přípojku k ribbon kabelu, kterou je potřeba protáhnout otvorem pro displej.

Upevnění ribbon kabelu

Aby se ribbon kabel pod displejem nehýbal, nalepím na jeho zadní stranu oboustrannou lepenku. Ribbon kabel následně propojím s již nainstalovaným displejem v krytu. Dávám pozor, abych spojil kontakty mezi prsty a ne tak, že bych tlačil na displej (mohl by se poničit jak ribbon kabel, tak displej). Pokud mám spojeno, sundám vrstvu z oboustranné lepenky a přilepím ribbon kabel k displeji.

Když mám vše připojené a přilepené, zbývá mi jen vložit tlačítka, která upevním gumovými podložkami. Teď mě čeká správně umístit základní desku do krytu – dávám pozor, abych netlačil na drátky, které se nacházejí pod displejem. Pokud jsem postupoval správně, vše by mělo jít zarovnat bez použití hrubé síly. Základní desku následně připevním, a teď POZOR: pouze dvěma postranními šroubky. Tento custom kryt má hlubší prostor na baterie než originál, a to kvůli místu na větší LIPO články na dobíjení. Pokud prostřední šroub upevníte a následně zkusíte zašroubovat zadní stranu, kryt může uprostřed bateriového krytu prasknout.

Instalace dotykového senzoru

Pro ovládání jasu displeje se u tohoto modelu využívá dotykový senzor. Ten však na sobě nemá oboustrannou lepenku na přilepení. Jedna z možností je ustřihnout si kousek polystyrenové výstelky, například té, která přisla s repráčkem a umístit jí do mezery mezi základní deskou a krytem tak, aby držela senzor přimáčknutý na kryt. Pokud zamýšlíte senzor umístit napevno, je potřeba si kousek oboustranné lepenky obstarat, ustřihnout a nalepit na horní část (viz. obrázek). Následně senzor připájím na zbývající osazený pin TCH. Dále sundám vrstvu z oboustranné pásky a přilepím senzor k horní části krytu.

Výměna Power LED diody

U tohoto projektu jsem sice tento krok neměl v plánu (až v dalším projektu), ale v případě, že byste si chtěli vyměnit barevnou LED diodu od indikátoru stavu baterie, je možné si zakoupit obyčejnou 3mm difuzní LED diodu a připájet ji místo té původní. Delší nožička (+) se zapojuje do dírky blíže okraji základní desky.

Sestavení Gameboye

S dotykovým senzorem jsem hotov. Teď už mi jen zbývá zasunout krytku od IR čidla v horní části displeje a také switch pro zapínaní. Následně přiložím zadní část krytu a obě poloviny krytu opatrně spojím. U toho dávám pozor, aby se mi senzor neodlepil. Nakonec opatrně zašroubuju 6 šroubků. Já osobně využil originální triwing šroubky, ale můžete použít i šroubky, které ke krytu došly. Šroubky utahuju pomalu, rovně a snažím se je nestrhnout.

Ovládání displeje

Displej nabízí 7 úrovní jasu, které se mění stisknutím dotykového senzoru. Displej také nabízí několik grafických filtrů, díky kterým si můžete vybrat svůj preferovaný vzhled vykreslených pixelů. Pro změnu filtru zmáčněte a držte dotykový senzor. Na výběr máte mezi 5 filtry, z nichž preferuji základní s naprostým vyhlazením.

Při podržení tlačítek Select + Start se dostanete do nastavení displeje. To, že jste v menu poznáte tak, že první část nápisu GAME začne svítit bíle. Při svícení nápisu GAME se mění posun displeje nahoru (Start) a dolu (Select). Pro další nastavení je potřeba jednou poklepnout na touch senzor, to se rozsvítí další část nápisu BOY. Pomocí tlačítek můžete posouvat obraz do leva (Select) nebo prava (Start). Následným poklepnutím na senzor se rozsvítí nápis COLOR a jak už to tak napovídá, tento mód mění barvu celého nápisu. Na výběr je z 26 barev, který se opět mění pomocí tlačítek Start a Select. Pro uložení a opuštění menu stačí znovu podržet tlačítka Select a Start. Posun displeje, barva i úroveň podsvícení zůstává uložená, tedy při spuštění Gameboye se displej zapne s posledním nastavením.

Výsledek

Tenhle mód předčil moje očekávání. Ty barvy, to rozlišení… Je až neskutečné, jak hry dostaly úplně nový rozměr. Dostal jsem chuť zahrát hry, které jsem vlastnil v dětství, takže aktuální večery trávím hraním barevných Pokemonů, Maria a Harryho Pottera. Obtížnost instalace bych hodnotil jako střední, obzvlášť, pokud si pořídíte custom kryt, do kterého obrazovku jednoduše zastrčíte.

Výdrž baterií

Jelikož je tento displej náročný na napájení, je potřeba Gameboyi dopřát vysoko kapacitní baterie. Obyčejné alkalické vydrží kolem 2 hodin, proto jsem zkusil zakoupit nejsilnější nabíjecí AA baterie Panasonic Oneloop Pro s kapacitou 2500 mAh. Jelikož však poskytují pouze napětí 1,2 V, LED dioda od baterie nesvítí nikdy naplno a občas slábne. Důvodem je to, že jsou Gameboye Color zvyklé na běžné alkalické baterie s napětím 1,5 V.

Clean Power regulátor

Abych Gameboyi dodal „nový dech“, tak jsem zakoupil napěťový regulár, který by měl zajistit stabilní napětí a prodloužit tak životnost konzole. Nejdřív je potřeba však odpájet původní regulátor a nahradit ho malinkou destičkou. Pro odpájení regulátoru se mi osvědčila metoda, kdy na jednu řadu pinů nanesu hodně cínu a všechny piny jednoduše vysunu. Následně to stejné udělám i na druhé straně, čímž se mi celý regulátor uvolní. Vysaju přebytek cínu z kontaktů a poté očistím desku od toho, čím byly regulátorové piny potřeny. Poté si správně zarovnám nový regulátor na piny a připájím si jeden růžek, aby mi deska držela a poté připájím postupně všechny piny. Vše následně očistím a s pomocí multimetru zkontroluji, zda nikde nemám zkrat (Retrosix video na youtube). Poté zapnu Gameboy a první věc, které jsem si všiml je, že při použití dobíjecích baterií (1,2V) ledka svítí mnohem jasněji, a nekolísá, což svědčí o stabilním napětí i při použití slabších baterií. Mód je také vhodný pro využití s LIPO baterií.

LIPO baterie Clean Juice Air

Rozhodl jsem se naistalovat bezdrátově nabíjenou baterii od Retrosix, na kterou jsem v poslední době viděl několik kladných recenzí. Objednal jsem ji z německého webu Retroreiz.de, kde je sice s příplatkem, ale balíček dorazí bez proclení. Objednal jsem si také již upravený Retrosix kryt, do kterého se lipo článek jednoduše zastrčí. U toho krytu mi však vadil materiál, který nebyl příjemný v ruce. Jelikož mi přišel kryt od FunnyPlaying mnohem příjemnější v ruce, rozhodl jsem se využít mojí novou ruční brusku z Lidlu a vybrousil jsem potřebné místo na LIPO článek. Pak jsem se zaměřil na desku s cívkou, u které jsem trochu ohl kontakty tak, aby na ně pěkně sedly kontakty od LIPO článku. Ze zadní strany desky s cívkou jsem odloupl kousek lepenky a přilepil jsem desku ke článku. Poté jsem zastrčil batrii tak, aby mi správně sedly kontakty od baterie ke kontaktům základní desky Gameboye. Závěrem je dobré si dát pozor, aby šla krytka od baterií zavřít bez zbytečného přimáčknutí cívky.

Výdrž baterie zatím nemám odzkoušenou. Na oficiálních stránkách Retrosix stojí, že by baterie měla vydržet až 24 hodin hraní na neupraveném Gameboyi. Jelikož IPS displej má až 3x vyšší spotřebu energie, jde předpokládát, že baterie vydrží cca 8-12 hodin, v závislosti na úrovni jasu.

Při nabíjení na bezdrátové podložce je dobré něčím Colora podložit v horní části, protože kryt na baterie je zaoblený a cívka tak není v ideálním úhlu (narozdíl od Pocketa).