Gameboy Art – zarámovaná konzole

5. 10. 2023

Posledních pár měsíců jsem se převážně věnoval úpravám Gameboyů, kterých jsem doteď již udělal stovky. Při úpravě Gameboye na IPS displej mi většinou zbyl samotný originální kryt od Gameboye, sem tam tlačítka a gumové podložky. Časem se jich tady nahromadilo spoustu a pořád jsem si říkal, že by byla škoda toho nějak nevyužít. Občas se našel někdo, kdo měl zájem o výměnu krytu za kryt v lepším stavu. Nicméně i při těchto občasných výměnách mi kryty spíše jen přibývaly. Když jsem se rozhlédl po svém skromném bytě, tak kromě hory špinavého nádobí, a ještě větší hory nefunkčních konzolí tu mám docela prázdno. Nejvíc mě zaujala zeď zející prázdnotou vedle obývací stěny. Došel jsem tedy k nápadu, že si vyrobím hluboké obrazy, do kterých Gameboye zakomponuji.

Budu potřebovat:

Dále použiji:


Nejdříve je potřeba sehnat pár hlubokých rámečků. Pro tento projekt byla asi nejlepší volba rámečky VÄSTANHED z Ikea. Nejenže velikostně odpovídají, ale jejich cena 179 Kč je celkem bezkonkurenční. Tyto rámečky mají plastovou vsadku, takže se na Gameboy nebude tolik prášit, a obrázek je možné jednoduše postavit, opřít nebo pověsit na výšku či šířku. Samozřejmě jsem mohl vybrat i větší rám, kam bych umístil více Gameboyů, ale plánoval jsem si vyrobit více obrázků se základními barvami Gameboyů Color.

Výroba pozadí

Gameboye a rámečky mám, jde se vymýšlet jednoduché pozadí. Jelikož plánuji pověsit bílé rámečky na bílou zeď, chtěl jsem zachovat estetický vzhled. Proto jsem se rozhodl pro vytvoření vlastního vzoru, dvoubarevné trojúhelníky, které Gameboy úhlopříčně rozdělí. Horní trojúhelník nechám světlejší a spodní tmavější. Dole doprostřed jsem se rozhodl vložit logo Gameboy Color, které jsem udělal v černé a bílé variantě a vybral jsem vždy takovou barvu, která nesplývala s barevným pozadím. Finální pozadí jsem vytiskl na tvrdý papír, který dokáže udržet váhu přilepeného Gameboye.

Příprava Gameboye

Dalším krokem je příprava Gameboye a jeho krytu. Z krytů jsem si vybral ty pěknější, které nejsou tolik poškrábané. Pro rozebrání stačí uvolnit 6 triwing šroubků na zadní straně. Následně 3 křížové šroubky, které drží základní desku. Na horní části desky je zacvaknutý ribbon kabel od displeje. Pro jeho uvolnění stačí po stranách vysunout plastové zámečky směrem nahoru a poté vyjmout základní desku z krytu. Jako poslední na mě čeká jen vyjmout tlačítka a gumové vložky z přední části krytu. Samotný displej mohu nechat přilepený.

Přejdeme na samotná tlačítka a vnější vzhled Gameboye. Spousta tlačítek je po vyjmutí z gameboye velmi špinavá, a tak tlačítka umyji pod vodou. Přece jen se nechci dívat na kousíčky čokolády nebo jiné nečistoty. Kryt otřu navlhčeným hadříkem, případně vydrbu kartáčkem. Gumové podložky nebývají až tak špinavé, a tak je očistím pouze suchým kartáčkem. Jak ale vyřešit, aby mi součástky nepropadaly do krytu (z důvodu chybějící základní desky)? V tomto případě jsem si poradil vystřižením pár polystyrenových obdélníčků. Kryt jsem po vyschnutí sestavil, vložil jsem polystyrenové obdélníčky namísto základní desky a uzavřel 4 šroubky na zadní straně krytu. Pouze u barvy krytu Atomic Purple nesměla chybět základní deska, protože průhledný kryt prozrazoval jeho obsah. Pro tento účel se hodila již nefunkční základní deska, ze které jsem sundal funkční komponenty, jako například pojistky a regulátor napětí.

Příprava rámečku

Nyní zbývá příprava rámečku. Rámeček si vybalím, odeberu zadní stranu, která drží na zahnutých kovových plíšcích. Vyndám si plastovou vsadku, vnitřní rámeček a bílý vnitřní rámeček. Na vytisknuté pozadí si nalepím oboustrannou lepenku a přilepím pozadí k bílému vnitřnímu rámečku tak aby bylo co nejlépe vycentrované. Na takto připravené pozadí přilepím Gameboy silnou oboustrannou lepenkou na různé povrchy. V mém případě stačí 2 proužky této pěnové lepenky, které jsem nalepím na zadní stranu Gameboye. Jeden na nápis GAMEBOY na krytce baterií a druhý na začátek cartridge slotu, tedy na místa, o které se Gameboy bude opírat. Gameboy poté přiložím na pozadí a chvilku ho podržím, aby se lepenka dobře přilepila.

Sestavení rámečku

Sestavení rámečku je následně jednoduché. Odloupnu fólii z plastové vsadky, kterou následně umístím do rámečku. Poté vložím vnitřní rámeček, který drží plastovou vsadku vpředu. Přilepený Gameboy k pozadí opatrně umístím do rámečku a poté vrátím zadní stranu rámečku a upevním ji opětovným zahnutím kovových plíšků.

A je hotovo! Rámeček si poté můžeme jednoduše zavěsit na zeď pomocí lepících držáků na zeď (také mám z Ikei – jsou do 2 kg), nebo jednoduše ho stačí postavit či opřít na stůl. Tento DIY projekt je velmi jednoduchý, není tolik finančně ani časově náročný a člověk si ho může vylepšit přesně podle svých vlastních představ.