Čištění Gameboye Advance

5. 5. 2021

Dnes jsem si přichystal na čistění Gameboy Advance, který jsem zakoupil na Marketplacu se hrou Super Mario Advanced 2, a to za přijatelných 800 Kč. Chybí mu zadní krytka na baterie a tělo je celkově poškrábané. Prodejce mi sdělil, že Gameboy vlastní od dětství, a že mu posledních pár let ležel v šuplíku. Nastal tedy čas mu po 20 letech dopřát řádné vyčištění.

čištění gba

Co budu potřebovat

Rozebrání konzole

Začnu tím, že z gameboye vyndám zadní kryt a baterie. Následně použiji tri-wing šroubovák na 6 zadních šroubků a křížový na jeden, co se ukrýval pod bateriemi. Opatrně sundám zadní část krytu, ten by měl jít lehce dolů. Po sundání je možné hned vyndat postranní plastové části gameboye, shoulder tlačítka a zapínací switch. Následně použiji znovu křížový šroubovák a vyndám 3 šroubky, které spojují základní desku s přední částí krytu gameboye. Poté, co mám šrouby venku je potřeba opatrně otevřít zámeček od konektoru s displejem. Jednoduše stačí posunout boční šedé strany zámečku směrem nahoru, a to za pomoci nehtu nebo plastové tyčky (nedělejte to šroubovákem – plastové zámky budou pak poškrábané nebo zdeformované). Po odpojení ribbon kabelu obrazovky ze zámečku je možné vyjmout základní desku. Následně je možné vyjmout D-pad i tlačítka, které se schovávají pod gumovými destičkami.

Následuje vyjmutí displeje, to se provádí nejjednodušeji tak, že si chytíte gameboy do rukou a jednou stranou budete tlačit plast k sobě a druhou zase od sebe. Tento pohyb párkrát otočte a zopakujte, displej by se měl po stranách odlepit a měl by tak jít vyndat. Pozor na gumový rámeček, který má tendenci zůstávat na gameboyi, proto je dobré ho opatrně sundavat zároveň s displejem a kontrolovat, zda se netrhá. Po vyjmutí displeje je možné vymáčkout přední průhlednou část, která v mém případě byla dost poškrábaná, proto jsem se ji rozhodl vyměnit za novou – neoriginální. Pro úplné rozložení je potřeba vyndat bateriový plíšek v zadní části krytu. Ten je potřeba nejlépe plochým šroubovákem ze zadní části vytlačit ven.

Pro očištění základní desky použiji čistič kontaktů, který nanesu na vatové tyčinky. Těmi následně otřu kontakty, konektor, repráček, zvukový výstup, kolečko hlasitosti a shoulder tlačítka. Následně desku otočím, nanesu si čistič na kartáček a vyčistím s ním pečlivě cartridge slot od nečistot.

Na plastové součástky si připravím vlažnou vodu a kartáč, se kterým součástku vydrbu od špíny. Gumové podložky pouze otřu vlhkou vatovou tyčinkou a hned je osuším, jelikož by mohli vlhkostí nabobtnat. Při čistění jsem si všiml častého problému – gumová podložka u směru doprava je prasklá, a proto se tlačítko občas špatně mačká. Z tohoto důvodu je lepší si objednat nové gumové podložky například z Aliexpressu.

Po kompletním očistění a vysušení jsem se rozhodl využít hezčí originální plastové okraje, které mi zbyly po jiné renovaci GB advance. Pro sestavení nejdříve vrátím gumu za rámeček a vložím zpět displej, který ze stran opatrně přimáčknu. Poté vložím tlačítka, gumové vložky a základní desku, kterou následně upevním šrouby. Opatrně zasunu ribbon kabel zpět do základní desky a uzamknu po stranách zámky. Pak vložím všechny plastové okraje a shoulder tlačítka. Zadní stranu krytu následně opatrně přiložím a postupně utáhnu všemi zbývajícími šrouby. Nakonec si připravím nový plastový rámeček, který opatrně nalepím a sloupnu přední ochrannou vrstvu.

Jako bonus se mi podařilo od člena FB skupiny Gameboy CZ/SK koupit originální zadní krytku ve stejné barvě, která mi došla během 2 dnů a sedí skvěle.

A zde je výsledné focení. Po vyčištění nevypadá vůbec špatně. Co vy na to? 🙂